Niesziekte

Logo mobiel

Niesziekte bestaat net als griep bij de mens uit een aantal virussen eventueel in combinatie met bacteriën. Tegen een virusziekte kan uw kat preventief geënt worden, wat echter niet betekent dat hij de ziekte niet kan krijgen! Een virus heeft namelijk de nare gewoonte om te veranderen, waardoor er weer een nieuwe variant van het virus kan ontstaan die een dier ziek kan maken. Wanneer een kat eenmaal besmet is met het herpes virus zal hij dit altijd latent bij zich blijven dragen(net als bij een koortslip), ook al lijkt hij volledig gezond. In tijden van een verminderde weerstand kan de niesziekte weer de kop op steken en ook stress is een bekende veroorzaker van het reactiveren van het virus. Ik probeer hier in het pension de stress te minimaliseren door met nachtverblijven te werken. Uw kat heeft zo 's-nachts rustig de tijd om te slapen en eten en mag er als hij dit wil de volgende dag weer uit. Een antibiotica werkt helaas NIET tegen een virus, wel tegen de bacteriën.

niesziekte oog 2De symptomen waaraan niesziekte te herkennen is zijn: niezen of hoesten, neusuitvloeiing(helder tot pussig), ooguitvloeiing(helder tot pussig) of zweertjes. Deze verschijnselen kunnen los van elkaar of in combinatie voorkomen. Als de toestand verslechtert, krijgt de kat koorts met ernstige neus- en ooguitvloeiing en eventueel blaasjes op de tong. Hij zal dan ook niet willen eten en drinken.

De belangrijkste verwekkers van niesziekte zijn het herpes- en calicivirus, en de bacteriën Bordetella bronchiseptica(Bb) en Chlamydophila. U kunt uw kat bij de dierenarts laten inenten tegen al deze verwekkers, maar meestal wordt er alleen geënt tegen de twee meest voorkomende het herpes- en calcivirus. De verwekkers kunnen bij katten voorkomen zonder dat de kat de verschijnselen hoeft te vertonen, uw kat is dan drager van niesziekte. Echter onder bepaalde omstandigheden(stres door verhuizing, een nieuwe kat etc.) kunnen deze katten zelf ziek worden en/of andere katten besmetten door virusdeeltjes in het speeksel, traanvocht en neusvocht.

In het pension zal er daarom zo goed mogelijk worden schoongemaakt en geventileerd, om te voorkomen dat niesziekte ontstaat. Minimaal 1 keer per week wordt er ontsmet met Virkon S, dit is een van de weinige schoonmaakmiddelen die virussen dood. Een kat die ziek is zal apart worden gezet en eventueel in overleg met de dierenarts behandeld worden met doxycycline een antibiotica. Verder zal er op worden gelet dat de kat blijft eten.

 

 

Footer