Teken bestrijding

Logo mobiel

Tekenbestrijding

Teken worden de laatste jaren een steeds groter probleem. Niet alleen neemt hun aantal jaarlijks toe, ook komen er worden er meer dieren en mensen ziek door een tekenbeet.

Teken 1  Teken 2

Teken

Er zijn vele honderden tekensoorten. In nederland komt een bepaalde soort veel voor, de Ixodes ricinus. Dit is de soort die de Ziekte van Lyme overbrengt. Een andere soort teek, oorspronkelijk afkomstig uit zuidelijke landen rondom de Middellandse zee, wordt sinds 2004 op diverse plaatsen in nederland gevonden. Het gaat hier om de Dermacentor-teek, die de ziekte Babesia kan overbrengen. Een derde belangrijke tekensoort is de Rhipicephalus sanguineus die afkomstig is uit de zuidelijke landen rondom de Middellandse zee. Deze teken brengen de voor honden gevaarlijke ziekte Babesiose en Ehrlichiose over.

Ziekte van Lyme
Bij de mens is de Ziekte van Lyme een veelvoorkomend probleem. Bij de kat komt de ziekte maar heel zelden voor. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie, Borrelia Burgdorfi, die via het speeksel van de teek op dier en mens wordt overgedragen. De ziekteverschijnselen zijn:

  • Een rode ring rond de plaats van de beet
  • Griepachtige verschijnselen, zoals koorts, hoofdpijn en spierpijn
  • Verlammingsverschijnselen en zenuwpijnen
  • Soms pas na een jaar of langer aanhoudende gewrichtsklachten

De klachten kúnnen spontaan verdwijnen, maar een behandeling met antibiotica is van groot belang. Wanneer de ziekte niet in een vroeg stadium met antibioticum wordt behandeld wordt de ziekte chronisch en onbehandelbaar.

Babesia

De ziekte Babesia wordt veroorzaakt door een parasiet die zich nestelt in de rode bloedcellen. Door de parasiet gaan de rode bloedcellen massaal kapot. De dieren krijgen koorts, stoppen met eten en hebben bleke slijmvliezen. Met onderzoek wordt gevonden dat de dieren een te laag aantal rode bloedcellen hebben, vaak gecombineerd met leverproblemen en lymfeklierrvergroting. De behandeling moet snel na verdenking van de ziekte worden ingesteld, omdat de dieren anders zelfs kunnen sterven.

Footer