Vlooien bestrijding

Logo mobiel

Behandelschema ontvlooien kat

Volwassen dieren: 1 x per maand gedurende het seizoen (feb -nov)

Kittens: 1x per maand vanaf de leeftijd van 8 weken

Voor vlooien geldt dat deze zijn afgestemd op de leeftijd en het gewicht van uw huisdier.

Hieronder ziet u in de tabel een overzicht van de werkzame stof die in verschillende ontvlooimiddelen zit en wat dit middel precies dood. U ziet dat het beste ontvlooimiddel met werkzame stof Selamectine is, want dit dood de volwassen vlo, de eieren van de vlo, de eieren in de omgeving en de de larven. Het slechtste werkt dus een ontvlooimiddel met als werkzame stof Fipronil

werkzamestof vlooienbehandeling

Graag niet volgende ontvlooimiddelen gebruiken: Frontline, Effipro, Eliminall, Exil, Fibrospot of  Flevox, want in al deze produkten zit Fipronil als werkzame stof en dit dood dus alleen de volwassen vlooi en dat is niet voldoende! Ik heb al meerdere malen katten gehad die behandeld waren met Frontline, Effipro etc. door de klant en die toch nog vlooien hadden! Verder zijn vlooienbandjes ook niet goed werkzaam.

hond kat

Het beste product is Stronghold (verkrijgbaar bij de dierenarts) dat als werkzame stof Selamectine heeft en dus de volwassen vlo, de eieren op het dier en in de omgeving en de larven dood.  Verder werkt het ook tegen oormijt, spoelwormen en hartwormen. Zie produktinformatie.

Voor alleen bestrijden van vlooien is Advantage met werkzame stof imidacloprid een goedkoop alternatief, maar werkt dus alleen tegen de volwassen vlo. Advocate met werkzame stoffen werkt Imidacloprid en moxidectine werkt tegen vlooien, oormijt en spoel, en hartwormen.

Let op: De antivlooienmiddel met combinatie ontwormen pakken NIET de lintwormen aan! Als uw kat vlooien heeft dan dient u ook de omgeving te sprayen, want 5% van de vlooien zit op uw kat en 95% in uw huis. Zie ook informatie vlooien in het hoofdmenu.

U kunt ook elke half jaar een injectie met Program laten geven door de dierenarts., deze zorgt er gedurende een half jaar voor dat de eitjes van vlooien niet levensvatbaar meer zijn. Daarnaast doodt Program® via de vlooienpoepjes de aanwezige uitgekomen vlooienlarfjes in de omgeving. Vlooienpoep is namelijk hun voornaamste voeding en op deze manier krijgen de larfjes Program® binnen. Uw kat dient wel eerst vlooienvrij te zijn door bijvoorbeeld eerst stronghold toe te passen. 

Graag geen producten gebruiken van de Boerenbond of dierenwinkel, want dat zijn vaak verouderde middelen.

Meer informatie over vlooien bij katten

Als kattenpension krijg ik vaak vragen over vlooien, en vooral over de bestrijding van vlooien bij de kat. Een vlooienplaag vormt immers nog steeds de grote schrik voor veel huisdiereigenaren.

Parasieten
Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor veel overlast zorgen bij onze huisdieren. Maar niet alleen honden en katten zijn gevoelig voor vlooien. Ook de mens, het konijn en de fret kunnen het slachtoffer worden van de vlo.

2 Soorten vlooien
Bij onze huisdieren komen 2 soorten vlooien voor: de hondenvlo (Ctenocefalides Canis) en de kattenvlo (Ctenocefalides Felis). Vreemd genoeg is de kattenvlo ook bij de hond de meest voorkomende vlo.

cyclus vlooien

De cyclus van de vlo

Voordat een vrouwtjes vlo eitjes kan leggen moet zij eerst een bloedmaaltijd gehad hebben. Vervolgens legt zij enige tientallen eitjes in de vacht. Deze rollen uiteindelijk uit de vacht en komen zo in uw huis terecht. Na 2-4 dagen komen uit deze eitjes larven. De larven zijn een paar mm. lang en zo dik als een haar. Zij verstoppen zich op donkere plekjes en voeden zich onder andere met de uitwerpselen van de volwassen vlooien. Na 2-3 weken verpoppen de larven zich. Deze poppen kunnen tot wel 1½ jaar in leven blijven en zijn bestand tegen een hoop invloeden van buitenaf. Onder invloed van trillingen komt uit de pop een volgroeide vlo en de cyclus is rond. Deze hele cyclus neemt gemiddeld zo'n 6 weken in beslag.

1. Volwassen vlo

Volwassen vlooien (1,5 - 6 mm) kunnen zich aan hun gastheer vasthechten dankzij uitsteeksels (setae) en haakjes. Voordat de vlo bloed zuigt (ongeveer 150 keer het eigen lichaamsgewicht), boort ze met haar monddelen een kanaal door de huid van haar gastheer en spuit ze speeksel in dat een anti-stollingsstof bevat. Het speeksel kan een allergische huidreactie veroorzaken. Na de eerste bloedinname maken vlooien een verandering in stofwisseling door waardoor ze regelmatig nieuwe bloedmaaltijden moeten krijgen om in leven te blijven (ze worden een obligaat parasiet). Na de paring kunnen vrouwtjes tot ongeveer 40 eieren per dag leggen.

2. Eieren

De eieren (ongeveer 0,5 mm) ontwikkelen zich het beste in een warme en vochtige omgeving. De eieren, die glad zijn en makkelijk op de grond kunnen vallen, komen na 1 tot 10 dagen uit.

3. Larven

Uit de eitjes ontwikkelen zich larven (ongeveer 2 mm lang) die lichtschuw zijn en gevoelig zijn voor extreme temperaturen. Donkere, beschutte stofnesten, zoals vloerbedekkingen, tapijten en kieren van parketten zijn ideale leefplekken voor larven. Ze voeden zich met organische huisstof (bijv. kruimels en huidschilfers) of ook met ontlasting van volwassen vlooien. De larven maken drie vervellingen door.

4. Het popstadium

De volwassen larve (ongeveer 5 mm lang) omhult zich in plakkerige cocon en verpoppen. De poppen kunnen maandenlang in rust overleven in hun beschermende cocon.

5. Jonge vlo

De jonge vlooien (in deze opname uit een cocon vrijgeprepareerd) blijven vaak in de cocon tot ze een gunstige prikkel (trigger) bespeuren, zoals een stijging van de omgevingstemperatuur of het gehalte in kooldioxide, trillingen of veranderingen in lichtpatronen. Dan kruipen ze binnen een paar seconden uit de cocon en gebruiken hun krachtige achterpoten om op hun gasheer te springen.
 

Huisdier en omgeving

In tegenstelling tot wat veel mensen denken speelt een groot deel van de levenscyclus van de vlo zich af buiten het huisdier. Alleen de volwassen vlooien vinden we terug op de hond of kat. De eitjes, larven en poppen bevinden zich in de omgeving. Het gevaar zit dus in de duizenden eitjes en larven die zich schuilhouden in het tapijt en tussen de plinten.

Topje ijsberg


Topje van de ijsberg

Zoals in het plaatje  te zien is bestaat maar een heel klein deel van de cyclus uit volwassen vlooien. Verreweg het grootste deel bestaat uit de eitjes en de larven die in de omgeving zitten. Hieruit blijkt dat alleen de bestrijding van de volwassen vlo onvoldoende is en dat de behandeling van de omgeving een essentiële rol speelt bij de vlooienbestrijding. De volwassen dieren die op uw kat zichtbaar zijn maken namelijk slechts 5% van het totale probleem uit: eitjes, larven en poppen in de omgeving nemen de overige 95% voor hun rekening, Daarom is het niet voldoende om alleen de volwassen vlooien op uw kat te bestrijden: ook uw huis dient te worden aangepakt, anders blijven er steeds nieuwe vlooien komen. U dient dus niet alleen de volwassen vlooien aan te pakken, maar ook de vlooien eitjes en larven!

Footer